Велика събота – последният и най-благословен ден от Страстната седмица

Той е и последният и един от най-тежките дни на Великия пост
26
Велика събота – последният и най-благословен ден от Страстната седмица
Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден. Снимка: БГНЕС

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

Положен вече в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден - в Неделята, наречена с най-краткото име – Великден.

По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили го в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

На Велика събота църковното богослужение започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня, така че последните съботни песнопения се сливат с възкресните (неделните) и свършват вече при звуците на тържественото "Христос воскресе!".

Жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове.

Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден. Празникът е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

Забрани

Великата събота е последният и един от най-тежките дни на Великия пост. В този ден важат изключително строги забрани - не се работи; не се чисти, пере, глади; не се мие, не се къпе; не се пие алкохол; не можете да се смеете, танцувате и пеете; забранени са сексуалните контакти; не можете да ходите на риболов или на лов; никаква градинарска работа; забранено е да се пипат игли и да се шие

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: Велика събота
Още от Общество
Богослов: Разпети петък е време за покаяние, разкаяние и смирение
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 1 седмица
До амааа - религите изключват жените от реалния истински живот и ги запращат в денонощно слугуване и тотално робство, не преувеличавам, защото какво значи напълно да се подчинявам и винаги да мълча? Цитирам Новия завет дословно. Това е робство. Нищо не съм преувеличила, прочетете и вие.
19
1
 
3
 
! Отговори
Амааа преди 1 седмица
Само днес ли е позволено да съм мързелива ***? Знаех си, че религиите не са за мен. :))) Няма да се извинявам за смеха си. :)
18
4
 
2
 
! Отговори
ASCETICUS преди 1 седмица
НА ВЕЛИКА СЪБОТА,КЪСАЙТЕ ЦВЕТЯТА ДОКАТО ЦЪФТЯТ,А ПРЕЗ ОСТАНАЛИТЕ 364 ДНИ ОТ ГОДИНАТА СПАЗВАЙТЕ ЗАБРАНИТЕ НА ВЕЛИКА СЪБОТА!!...
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Велика събота, Крив петък, Ръбест понеделник?!?!Ай сиктир и проЦтотии. Абе вие да не сте от поклонниците на Слънцето?! Що за дивашки ритуали и поклонения. Хипопотамите са по-интелигентни от вас вЕрващите !!
16
6
 
5
 
! Отговори
Зорница преди 1 седмица
На Велика събота който православен има малка чурка трябва да я прекади по изгрев слънце пред иконата на Богородица, за да порасне тя едра и могъща като дунавски шаран по Божията милост.
15
5
 
5
 
! Отговори
Х преди 1 седмица
никой не ги спазва забраните, защото не са удобни за религиозният. Той обича да .. яде. Понякога пали свещ и е убеден, че каквото и да прави отива в рая! :D
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И НИКЪДЕ НИТО ДУМА ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ОТ ПРОДАЖНИТЕ БГ МЕДИЙ. ЕВАЛА НА МАКЕДОНЦИТЕ.
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да му спрем на попа попската субсидия 50 милиона на година :)))
12
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя гнусен господ слугува на извергите
11
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Лудост
10
11
 
0
 
! Отговори
Akbar преди 2 седмици
Аляяя акбар
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Към автора на статията: прието Иисус Христос, синът Божий да се изписва с две "Ии"-та.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Яйцето е символ на кръговрата. Който се е родил знае, че ще умре и ще дойде ново начало.
7
3
 
4
 
! Отговори
Перо Чистия преди 2 седмици
Ама как да не се къпем, това е било за тогава, даже и баня не са имали?!
6
8
 
6
 
! Отговори
Шляпчо преди 2 седмици
С толкова забрани станах атеист. Аз да не мога да дам саламче на мойта не мерси.
5
3
 
7
 
! Отговори
Кой преди 2 седмици
ги надраска тия глупости. Защо не питате какъв е църковният канон, ами слушате еретичните си бабки. Няколко дни преди Великден и 8 дни след Великден не се ходи по гробища. Това е голям грях. Както не се ходи на имен и рожден ден *** починали, около Коледа, Благовещение, Петдесетница и няколко други.
4
1
 
0
 
! Отговори
Nautilus Research преди 2 седмици
Ангелов: Абе бе докога ще ви обяснявам бе - редизайнът премахва терминът анахронизъм , обаче само ако Vol'Jin въпросът е дизайнерско правило - тоест единадесетото правило! "Какъв е пък този Vol'Jin въпрос!Ангелов: Какво би направил Vol'Jin с този продукт, материал, процес! Адекватен ли е за времето и за tribal culture?Симбиотичен ли е? И от там нов стил в дизайна , направление и разклонение - Неономадика
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Никой не е сигурен в любовта и иска нови и нови доказателства, които да проверява и съхранява като верен пазач!
2
3
 
0
 
! Отговори
Nautilus Research преди 2 седмици
"Good morning webrats!" Ангелов: Не може да са десет!"По Дитер Рамс са десет"Ангелов : Не мое да са десет! Има единадесет!"Е кой е де?"Ангелов: Що сега ме карате да правя втори хетрик! Редизайн!Vol'Jin въпроса! Неономадика!Иначе ставате Samsung Технократ Психопата! Никви басейни, никви АI! Сядаш и мислиш докато ти не светне!
1
6
 
10
 
! Отговори
Известява се... преди 2 седмици
Звън камбанен прозвуча. - Сина Божий, ще спаси Света! Да има здраве и късмет, копнежи и мечти, доброто от сърцата да струи!