Гунди - една искра, хранеща духа, носеща надежда

Днес Георги Аспарухов щеше да навърши 81 години
10
Гунди - една искра, хранеща духа, носеща надежда
Снимка: БГНЕС

Днес легендарният нападател на Левски и националния отбор Георги Аспарухов щеше да навърши 81 години. Той е роден на 4 май 1943 г. в софийския квартал Редута, като и до днес къщата му привлича стотици левскари.

С Левски печели три шампионски титли през 1965, 1968 и 1970 г. и три купи на страната през 1967, 1970 и 1971 г. Последният му мач в първенството е на 28 юни 1971 г. срещу ЦСКА (1:0), a последният му гол е на 13 юни 1971 г. срещу Етър във Велико Търново (1:1).

Играе в 247 мача (200 за „Левски“ и 47 за „Ботев“) за първенството, в които отбелязва 150 гола (125 за „Левски“ и 25 за „Ботев“). Има участие в 36 мача (28 за „Левски“ и 8 за „Ботев“) и вкарва 20 гола (16 за „Левски“ и 4 за „Ботев“) за Купата на България (тогава – „Купа на Съветската армия“). През сезона 1964/1965 вкарва 27 гола за „Левски“, с които става голмайстор на страната за сезона. През 1965 г. е избран за спортист и Футболист № 1 на България. През същата година е на осмо място в класацията за престижната награда на сп. "Франс футбол" – Златната топка.

За националния отбор на България дебютира на 6 май 1962 г. срещу Австрия във Виена (0:2). Има 49 мача и 18 гола.

Георги Аспарухов загива в автомобилна катастрофа заедно със съотборника си Никола Котков на 30 юни 1971 г. край прохода Витиня в Стара планина.

През 1999 г. е обявен посмъртно за Най-добър футболист на България за 20 век. На 21 май 2014 година, с указ на президента Росен Плевнелиев, Георги Аспарухов е награден посмъртно с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги в областта на спорта.

"Днес иконата за поколения левскари Георги Аспарухов можеше да празнува своя 81-ви рожден ден. За Гунди обаче не можем да говорим в минало време, защото безсмъртието на великите се кодира в паметта на поколенията.  

Ако днес той бе жив, всички щяхме да черпим от неподправената му доброта, но съдбата реши друго. Той бе и остава всенароден любимец, за чиято кариера е написано и казано всичко, а победите и попаденията с Левски и националния отбор ще се помнят винаги.

Георги Аспарухов е явление, надхвърлящо границите на играта футбол, защото в Гунди хората са виждали и виждат нещо необикновено. Една искра, хранеща духа, носеща усмивка, упование и надежда. Еманация на разбирането за човек.  

81 години от рождението на Георги Аспарухов… Вечна памет и поклон!", написаха днес от клуба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Свободно време.
Как да не изглеждате отчаяни в любовта?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Стар Левскар преди 1 седмица
ГУНДИ е реликва ! А ,,Левски " в момента е резил и срам за всички фенове !
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако днес Гунди беше жив и видеше Левски на какъв хал е щеше да стане цесекар.
7
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЧЕСТВАТ СЕ САМО КРЪГЛИ ГОДИШНИНИ НО ГЕРБ СА ГО МНОГО ЗАКЪСАЛИ ЯВНО ЗА ДА ИЗКАРАТ АГИТКАТА НА 81
6
7
 
5
 
! Отговори
Граовския преди 1 седмица
Ае,вий си го измислихте,и вий си поддържате някакъв мит.Лошо няма.Та с какво е известен Гунди,какво толкова е направил,че ми стана интересно.Просто духа на милиционерския режим беше нужно да избие нанякъде,и Солаков го насочи към стадиона.Съвременник съм на онези времена без да съм любител на футбола.То и това ме отблъсна-масовото зомбиране на работниците,които нямаха никакво бъдеще освен да работят.Така им беше позволен празник в неделя на стадиона-да реват до пресипване.Масово оглупяване.
5
8
 
4
 
! Отговори
??? преди 1 седмица
Бил ли е пиян когато е шофирал?
4
0
 
12
 
! Отговори
D9S преди 1 седмица
Други времена, други приоритети, друг манталитет! Сега ако погледнат легендите какво е станало с Левски, фенове пияници, наркомани, ниско образовани, отбор участващ в хазарт и надупено ръководство, никак няма да са доволни от тази ситуация...
3
7
 
2
 
! Отговори
Ако не беха преди 1 седмица
Пияни щеха да си празнуват рожденните дни.Стоичков да внимава с алкохола! Кауфланд ще се срине без неговите реклами.
2
9
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 седмици
Гунди е от същото племе,от което е и Стоичков. И двамата са турски индийци. Истинският прякор на Гунди е Ганди. Както знаем Ганди е род индийски ,от който произлизат турците индийци Гунди , Стоичков и Гонзо. И да не каже някой ,че неуравновесявам нещата между ЦСКА и ЛЕВСКИ ще напомня,че имаше и има една велика личност от клубът на сините,който вместо да се включи в мафията на Стоичков и Сираков предпочете да бъде честен таксиметров шофьор в САЩ.Божидар Искренов!
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако беше жив и видеше днешните уевскари и Уевски...нищо общо с действителността.